Titel: Oenighet och fisket.

Meddelare: Kyrkvaktare Karl Bylin  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

De har sagt att det skall bli sämre med fisket i sjöar och tjärnar, om människorna börjar kivas om det, och det ser nästan så ut. Borta på skogen, som tillhör nybygget Brink, är det en stor tjärn, som det är röding i. Det var två gubbar, som brukade gå dit och fiska, och de fick alltid duktigt. De visste inte om varandra, utan bägge trodde sig vara ensam om fisket. Men så stötte de ihop med varandra där vid tjärnen och råkade i häftigt gräl med varandra. Medan de stod och tvistade, var det som hade en stor sten kommit uppifrån berget och fallit ned mitt i tjärnen. Det bullrade och brusade våldsamt i vattnet. Sedan hade det varit omöjligt få en endaste fisk där. - En gång var jag där och metade. Det var så mycket fisk där, att det rikrigt kokade i vattnet, men jag fick inte ett enda napp.
Anm.
Är det verligen röding i tjärnen, förvånar det mig inte alls, om de blir utan, då de försöker ta den på mete - åtminstone sommartiden, ty rödingen är så ytterligt skygg. Jag har hemma i fjälltrakterna i Velhelmina och Frostviken hört talas om, att någon lyckats få en röding på sommarmete.

L. Jn.